Op de dag van de begrafenis komen de nabestaanden samen in de aula van het uitvaartcentrum om van daaruit te vertrekken naar de begraafplaats. De keuze van vervoer mag u zelf bepalen. Het verloop van de plechtigheid wordt door de familie, in overleg met de uitvaartleider, bepaald. Vaak wordt tijdens de plechtigheid een woord gesproken en desgewenst kan een predikant een dienst houden. Het geheel kan worden aangekleed door muziek.

Na de samenkomst zal de weg worden gegaan naar het graf. De kist zal worden gedragen door dragers, maar kan ook door middel van de loopkoets worden gereden door de familie zelf. Begraven is het neerlaten van de kist in de aarde. Soms is dit te emotioneel, zodat de familie verzoekt de kist te laten staan. Wanneer de familie het wil kan er nog een dankwoord gesproken worden. 

Na het begraven kan er een condoleance gehouden worden in de aula van de begraafplaats of in het rouwcentrum. Wanneer er in het rouwcentrum een condoleance gehouden wordt, zijn de mogelijkheden groter dan in de aula op de begraafplaats. Zo kan men een volledige koffietafel compleet met soep, diverse broodjes en fruit gebruiken. Het kan ook eenvoudiger door koffie met een broodje, koffiebroodje of saucijzenbroodje te serveren. De uitvaartleider kan u daarover uitgebreid informeren.

Een graf

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een algemeen graf en een eigen graf.

Algemeen Graf

Vaak wordt gedacht aan een eenvoudig graf op een algemene begraafplaats. Maar dat is niet zo. Een algemeen graf of een gemeente-graf is een grondgraf waarin drie personen worden begraven van verschillende families. Het graf blijft eigendom van de gemeente. Algemene graven mogen na tien jaar worden ontruimd. Verlenging is niet mogelijk. De kosten die verbonden zijn aan een algemeen graf zijn de grafrechten: het openen en sluiten van het graf.

Eigen Graf

Wanneer uw keuze ligt bij een eigen graf, koopt u een graf waarin twee personen mogen worden begraven. Er is een mogelijkheid om een graf voor drie personen te kopen. Het eigendomsrecht is geldig voor een periode van 20 jaar. Daarna kan het recht telkens met tien jaar worden verlengd, uiteraard tegen betaling. Er zijn nog begraafplaatsen waar graven gekocht kunnen worden voor onbepaalde duur. Op een eigen graf mag een grafmonument (steen) worden geplaatst. Daar moet plaatsingsrecht (vergunning) voor worden betaald.

Grafmonumenten

Dankzij goede contacten met leveranciers bemiddelen wij graag voor u bij de aankoop van een grafmonument. Geheel op basis van uw wensen zoeken we naar het monument dat het beste bij u past.

Benieuwd naar onze mogelijkheden en partners? Neem contact met ons op en we vertellen u graag over de uitgebreide mogelijkheden.

Natuurbegrafenis

Bij een begrafenis op een natuurbegraafplaats wordt een laatste rustplaats gekozen in de rust en schoonheid van de natuur.

Heidepol

Een laatste rustplaats op natuurbegraafplaats Heidepol is een bijzonder alternatief voor traditioneel begraven en cremeren. Heidepol is een natuurgebied gelegen tussen Arnhem en Ede, aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Men kan hier zelf een laatste rustplaats uitkiezen, onder een mooie oude boom of in het open veld. Door een natuurgraf op Heidepol te reserveren, kiest u voor de zekerheid van eeuwigdurende grafrust. Er zijn geen zorgen meer over het grafrecht en onderhoud voor nabestaanden. Voor meer informatie, neem contact op met Heidepol  of met van de Weerd Uitvaartzorg.